dimarts, 26 d’abril de 2011

Proposta de treball col·laboratiu


Com a professional de la creació audiovisual (mes visual que auditiva, tot s'ha de dir...), sempre m'ha fascinat el procés, el seguiment que es pot fer del procés creatiu d'un artista.
Des dels inicials "ostrakon" amb esboços de dibuixos per a gerres o frescos, els "taccuini di schizzi" renaixentistes i barrocs, als esboços ràpids i espontanis dels artistes de vanguarda....tot els documents que es creen durant el procés i serveixen per assolir una resultat final dessitjat i treballat em semblen els veritables element per avaluar si una obra creativa és válida o és només fruit de l'atzar.

És per això que, entre els meus alumnes, principalment de primaria, reforço sovint la idea de que el procés, la investigació, la recerca del que volen fer, el no conformar-se amb el primer resultat és tan inmortat o més que el resultat final.
Especialement a 6è, el curs del que sóc tutor, els motivo per que no m'entreguin només una treball acabat (perfecte, potser sí, pero fet d'una tirada el dia abans..) si no també una petita carpeta amb tots els esboços, dissenys, ideas, fotos...és a dir, totes les evidències que han fet de la seva feina final el que és.
Les noves tecnologíes ofereixen, amb la creació de wikis comunitaris, la capacitat de seguir aquests processos gairebé en primera persona, permetent als alumnes compartir un espai on penjar fotos, dibuixos, esboços , ideas, textos...que s'aglutinin en una exposició final del l'obra creada.
Pot ser sigui millor aplicar-ho a la secundària i fer del procés i la edició de la pròpia pàgina del wiki una feina personal (i fins cert punt, cretiva en si mateixa..) però crec viable, amb una mica d'esforç per part del professor de primària, d'aplicar-ho també al cicle superior de primària.
Un wiki et permet crear diverses pàgines, amb noms diversos, editar-les, crear subpàgines associades, per cadascun del treballs a realitzar....una veritable xarxa de material creatiu aprofitable tant pel docent que avalua i gaudeix com per la resta d'alumnes que construeixen els seu coneixement en funció de les idees i experiències derivades de les dels altres.

Imagino un wiki amb ls págines dels noms de la gent de la classe ( profesor inclòs, es clar..).
A la pàgina del professor hi ha les indicacions inicials, les imatgs de referència, els textos que dónen el tret inicial per a la pràctica...
A les dels alumnes, una petita presentació personal i una subpàgina per cadascún dels treballs a realitzar, a on s'acumularan totes aqueste sevidències i proves, en fotos, escanejats, textos, pdf's, videos potser músiques....tot document generat per l'alumne o inspirador de l'alumne.
I finalment, una página final amb l'obra acabada.

Un gran mural de creació col·laborativa oberta...llest per ser avaluat i valorat.
Tachán!!!....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada